Çekme Belgeli Araç Nasıl Trafiğe Çıkar?

Son yıllarda ekonomik açıdan zor günler yaşayan Türkiye’de otomobil satın almak adeta bir lüks haline gelmiş durumda. Sıfır otomobillere getirilen vergiler ve otomobillerin oluşturduğu yıllık masraflar araç sahiplerinin belini bükmeye devam ederken otomobil satın almayı düşünen insanlar ise kara kara hangi otomobilin kendileri için daha uygun olacağını bulmaya çalışıyorlar. Bu noktada çekme belgeli araç seçeneği devreye giriyor. İkinci el otomobil ilanlarının bazılarında karşılaştığımız “Çekme Belgeli” ibaresi insanların kafalarını karıştırırken fiyatı nedeniyle bu otomobillerden şüphe duymalarına yol açıyor. Bu yazıda hem “Çekme Belgeli Araç Nedir?” hem de “Çekme Belgeli Bir Araç Nasıl Trafiğe Çıkar?” sorusuna yanıt arayacağız.

 

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgeli bir aracı tanımlamamız gerekirse birden fazla değişkeni göz önünde bulundurmamız gerekir. Öncelikle bir aracın çekme belgeli hale gelmesinde birçok faktör rol oynayabilir. Örneğin; araç sahibi düzenli olarak kullanmadığı bir otomobil vergisini ödeyerek zarar etme istemediği için trafikten çekme amacıyla bir çekme belgesi düzenleterek vergiden ya da zorunlu trafik sigortasından muaf olabilir. Aynı zamanda herhangi bir kazaya karışarak perte çıkan (kullanılamaz hale gelen) araçlar da çekme belgesi alınarak trafikten çekilebilir.

 

Çekme Belgeli Bir Araç Nasıl Trafiğe Çıkar?

Eğer aracınız çekme belgeliyse ve gerekli işlemleri tamamlamadan trafiğe çıktıysanız yakalandığınızda sonuçlar sizin için pek parlak olmayabilir. Aracınız bağlanabilir ve ciddi cezai yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Peki varsayalım ki çekme belgeli bir araç satın aldınız ve bu aracı trafiğe çıkarmak istiyorsunuz. Ne yapmalısınız? Aracınızı yeniden trafiğe çıkarmak için öncelikle notere bu konudaki resmi başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Resmi başvurudan önce gerçekleştirmeniz gereken birtakım işlemler bulunuyor. Öncelikle aracınızın trafik sigortanızı yaptırmalı ve bununla alakalı poliçeyi edinmelisiniz. Sonrasında aracınızın genel ve egzoz muayenesini yaptırıp araç üzerindeki modifikasyonları belgelendirin. Sonrasında elinizdeki belgelerle notere müracaat ederek 137 TL’lik tescil ücretini ödedikten sonra noterden aldığınız belge ile şoförler odasına giderek plakanızı bastırabilirsiniz. Plakaları otomobile taktıktan sonra ise gönül rahatlığı ile aracınızı trafiğe döndürebilirsiniz.

Yorumlar

  1. İlk yorumu sen yap...

Yorum