Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? Neyi Kapsar?

Trafik kazası herkesin başına gelebilir. Siz zarar görmeseniz bile başkaları zarar görebilir. Zorunlu Trafik Sigortası bu tip bir durumla karşılaşmanız halinde sizi güvence altına alan bir sigortadır. Bu yazımızda “Trafik sigortası nedir? Trafik sigortası nasıl yapılır? Trafik sigortası neyi kapsar?” sorularının cevaplarını inceleyeceğiz.

 

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, trafiğe çıkacak her araç sahibinin yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta türüdür. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde düzenlenen bu sigorta çeşidi herhangi bir hasar oluştuğu zaman karşı tarafta oluşabilecek olan maddi ve bedensel zararları karşılamak için var.

Zorunlu trafik sigortası yaptırmak isminden de anlaşılacağı üzere zorunludur. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası var. 2020 trafik sigorta cezası 132 TL. Eğer 15 gün içerisinde öderseniz %25 oranında bir indirimle 99 TL oluyor. Ödememe veya yeniletmeme gibi durumlarda %5 gecikme zammı uygulanmakta ve bu zam %50 ye kadar çıkmakla sınırlandırılmıştır. 

 

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası yapmak oldukça basit. Araç bilgileriniz ile beraber TC kimlik numaranızı ve sigorta şirketinin sizden talep edeceği diğer bilgileri eğer varsa sigortacınız var ise onla paylaşarak ya da sigortacınız yoksa güvenilir bir sigorta şirketi aracılığıyla birlikte Trafik Sigortası poliçenizi hazırlayabilirsiniz.

 

Trafik Sigortası Neyi Kapsar?

Gelelim “Zorunlu Trafik Sigortası neleri kapsar?” sorusuna.  Trafik sigortası, maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminatı kapsar. Bunlardan birincisi kazaya sebep olmanız halinde karşı aracın hasarını karşılar. İkincisi karşı araçta bulunan kişilerin ilk yardım, muayene, tedavi ve hastane giderlerini teminat altına alır. Son olarak ise sigorta sahibi kaza anında bir kişinin ölümüne veya sakatlanmasına neden olduğu bir durum varsa destekten yoksun kalma tazminatını teminat altına alır. Destekten yoksun kalma tazminatı kişinin; yaşı, geliri, geride kalanların desteğe muhtaçlığı ve kusur oranına göre hesaplanır ve poliçede belirtilen azami teminatı aşmamak kaydıyla ödenir.

Trafik sigortası yaptıran sürücülerin aklındaki bir diğer soru işareti ise Hasarsızlık indirimi oluyor.  Eğer aracınızda yıl içerisinde hasar durumu oluşmadıysa yıllık poliçe dönemi içerisinde, trafik sigortanız üzerinde 10% ile başlayarak hasarsızlık indirimi almaya başlarsınız. Her poliçe dönemi sonunda, hasarınız yoksa bu indirim 5% artarak devam eder ve en yüksek basamak olan 20% oranına kadar hasarsızlık indirimi kazanabilirsiniz.

 

 

Yorumlar

  1. İlk yorumu sen yap...

Yorum